Poznaj bliżej zboża ozime

nasiona ozime

Przyjęło się, że to wiosna jest idealnym czasem na sianie nowych roślin. Nic bardziej mylnego. Pracy w polu zawsze jest dużo – nie ważne czy jest to jesień czy wiosna. Każdy rolnik zdaje sobie sprawę z tego, że przy takiej pracy nie ma odpoczynku. Jesień to idealna pora na sianie nasion ozimych, które rozpoczynają wegetację przed zimą.

Takie rośliny wręcz uwielbiają mróz. Dobrze rozwijają się pod pokrywą śnieżną (nie pod lodem). Niestety dzisiejsze zmiany pogodowe sprawiają, że rośliny ozime mają trudniejszy okres.

Gdy brakuje mrozu, nie rozwijają się dobrze. Zdarza się, że rosną za szybko Dlatego musimy zdawać sobie sprawę, że takie plony nie zawsze będą udane, jednak oczywiście są konieczne aby nie doprowadzić do długiego postoju w pracy.

Które to zboża ozime?

Do zbóż ozimych zaliczyć można między innymi jęczmień, pszenicę, pszenżyto, wykę, żyto oraz rzepak. Oczywiście wszystko zależy od ich odmian. Są takie, które sieje się jesienią oraz takie, które sieje się wiosną. Zawsze trzeba więc zwracać uwagę na to, jaką odmianę kupujemy.

Zboża ozime to wspaniałe rozwiązanie i pomoc w uprawach. W końcu gdyby nie one – cała zima byłaby bezowocna. To właśnie one zajmują wiele pól. To właśnie z nich kwitnie przepiękny rzepak, który zdobi krajobraz każdej wiosny.

Dzięki takim nasionom, możemy też być pewni, że wykarmimy nasze zwierzęta. W końcu pszenica czy jęczmień często stanowią paszę dla zwierząt gospodarskich, a dzięki nasionom zbóż ozimych, dużo łatwiej o zbiory.

Ciężka praca zawsze popłaca!

Mimo że zbiory zbóż ozimych nie zawsze są udane, warto starać się robić wszystko tak, aby wyszło jak najlepiej. Często słyszy się z ust rolników niezadowolenie z pogody. Skarżą się na zbyt łagodne zimy i zimne lata. Oczywiście jest to ogromny problem, ale pamiętajmy, że grunt to dobre nastawienie, które pomaga uporać się z niektórymi problemami. Myślmy optymistycznie, a będzie się nam żyło lepiej.

Zboże ozime (nasiona) znajdziesz tu: http://nasionawronkowski.pl/zboze-ozime/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *