Niektórzy ludzie uważają, że wagi w kuchni są przesadne, ale dobra gospodyni, która lubi gotować dużo i smaczne jedzenie potrzebuje dokładnej i niezawodnej wagi spożywczej!
To już postanowione: kup wagę kuchenną! Ale który z nich należy wybrać? Najlepsze wagi kuchenne przedstawiamy w naszym rankingu. Na początek zdecydujmy, jaki typ wagi zamierzamy kupić. Istnieją trzy rodzaje wag: ręczne, mechaniczne i elektroniczne.
Wagi ręczne
Wagi ręczne posiadają okrągłą tarczę z hakiem, na którym zawieszony jest produkt w worku. Wewnątrz znajduje się sprężyna, która pod wpływem nacisku ważonego produktu popycha strzałkę, a wynik jest pokazywany na wyświetlaczu. W przeszłości były one tylko mechaniczne, ale teraz są modele elektroniczne, które działają na baterie. Wyposażone są również w ekrany LCD i są zabezpieczone przed przeciążeniem.
Pomimo swojej starodawności, waga ręczna jest niezbędnym przedmiotem nie tylko dla ogrodników, rybaków i myśliwych, ale także dla niektórych gospodyń domowych czy pracowników targowych. Jest bardzo przydatny do ważenia zbiorów lub bogatego połowu ryb.
Wagi mechaniczne
Są świetne, ponieważ nie będziesz musiał wydawać pieniędzy na baterie lub akumulatorki, są wystarczająco trwałe, a ich cena jest przyjemnie niska. W przeciwieństwie do wag elektronicznych, kosztują one o połowę mniej.
Skale mechaniczne nie różnią się zbytnio od skal niezmiennych. Posiadają one również specjalną sprężynę wewnątrz korpusu. Podczas ważenia sprężyna ta przesuwa się i pokazuje wynik na tarczy. Ale jest też istotna wada: błąd wag mechanicznych jest dość wysoki (od 25 do 100 gramów), ze względu na fakt, że sprężyna jest rozciągana przy każdym ważeniu.
Wagi elektroniczne
Weźmy pod uwagę najbardziej zaawansowany rodzaj wag – wagi elektroniczne. Wagi sklepowe są urządzeniem pomiarowym, które służy do ważenia i obliczania wartości towaru w zależności od masy.
To jest to, czego potrzebują „zaawansowane” gospodynie domowe i sprzedawcy w sklepach. W dzisiejszych czasach wagi elektroniczne są jak mały komputer domowy, ponieważ mają wiele wbudowanych funkcji i udogodnień. Cena jest odpowiednio wyższa niż reszta, ale błąd jest minimalny i trwają one znacznie dłużej.
Wagi elektroniczne posiadają wiele dodatkowych funkcji. Przykładowo, za pomocą takich wag można obliczyć ilość kalorii, zawartość tłuszczu, białka, węglowodanów w ważonym produkcie. Wszystko to jest zapisywane w pamięci wagi.
Dlatego też wagi elektroniczne są popularne wśród profesjonalnych kucharzy (do gotowania wyszukanych potraw i przysmaków), dietetyków, sportowców czy osób stosujących różne diety. W naszym nowoczesnym świecie producenci produkują wyrafinowane rodzaje elektronicznych wag z wbudowanymi programami komputerowymi, które mogą obliczyć procent białek, tłuszczów, węglowodanów aż do każdej porcji i zrobić obliczenia kalorii każdej żywności.